Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Zeki Alasya: Türk Sinemasının Komedi Dahi

Zeki Alasya: Türk Sinemasının Komedi Dahi

haberci haberci -
43 0

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Zeki Şenol Alasya, 18 Nisan 1943’te İstanbul Şehzadebaşı’nda dünyaya geldi. Kıbrıslı bir aileden gelen Alasya, eğitimine Beyazıt İlkokulu’nda başladı ve ardından Robert Koleji’nde öğrenim gördü. 15 yaşında babasını kaybeden sanatçı, rehberlik, marangozluk ve tabelacılık gibi işlerde çalışarak ailesine destek oldu.

Tiyatro ve Sinema Kariyeri

1959’da amatör olarak Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Tiyatrosu’nda sahne almaya başlayan Zeki Alasya, burada Metin Akpınar ile tanışarak unutulmaz bir ikili oluşturdu. İlk profesyonel oyunculuk deneyimini İstanbul’daki Arena Tiyatrosu’nda yaşayan sanatçı, ardından Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda ‘Hababam Sınıfı’ oyunuyla büyük ses getirdi.

Yönetmenlik ve Ödüller

1977’de film yönetmenliğine adım atan Alasya, Yeşilçam’a damgasını vuran yapımlara imza attı. 1998’de ‘Devlet Sanatçısı’ unvanını alan sanatçı, 56 yıllık kariyerinde 75 filmde rol aldı, 10 filmin senaryosunu yazdı ve 25 filmin yönetmenliğini üstlendi.

Son Yılları ve Vefatı

Kariyerinin son dönemlerinde dizi projelerine ağırlık veren ve komedi ustası olarak anılan Alasya, 2010 ve 2011’de önemli ödüllerle onurlandırıldı. Ancak, 2 Nisan 2015’te karaciğer rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan usta oyuncu, 8 Mayıs 2015’te yaşamını yitirdi. Ölümü sanat camiasında büyük üzüntü yarattı.

Alasya, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. Oynadığı roller, yönettiği filmler ve komediye getirdiği benzersiz yorumla sinema ve tiyatro dünyasında önemli bir yer edindi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir