Z kuşağı, dijital dünyada sağlam haberler ile yapay zekâ tarafından oluşturulan memler arasındaki farkı biliyor ancak bunu umursamıyor. Araştırmacılar, Z kuşağının bilgi okuryazarlığını gözlemlediklerinde şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştılar.
Z kuşağı, sosyal medyada sadece seçtikleri sosyal gruplarda soğukkanlı ve bilgili kalabilmek için öğrenmeleri gerekenleri dikkate alıyor. Uzun makaleleri okumak yerine manşetlere göz atmayı tercih ediyor ve fenomenlerin bilgilerine sadık kalıyor.
Diyet veya sağlıklı yaşam gibi konularda Z kuşağı, önerileri kendi vücutlarında deneyerek değerlendiriyor ve bu konularda kendi araştırmalarını yapmanın güvenli bir yolunu benimsiyor. Veriye dayalı önerilerin daha inandırıcı olduğuna inanıyorlar.
Z kuşağının genç üyeleri, kasıtlı yalanları görmek yerine yanlış bilgilerin genellikle azınlık bir grup tarafından üretildiğini ve tüketildiğini fark ediyor. Sosyal ağlardaki içeriklere daha fazla güvendikleri için manipülasyon riski altında olabiliyorlar.
Z kuşağı, televizyon ve gazete yerine sosyal ağlardan haberleri takip etmeyi tercih ediyor. Çoğu zaman haberlere Facebook, Instagram ve TikTok gibi platformlardan ulaşıyorlar ve genellikle etkileyiciler aracılığıyla bilgiye erişiyorlar.
Jigsaw’un araştırması, 13 ila 24 yaş arasındaki gençlerle yapılan yoğun röportajlara dayanıyor. Z kuşağının dijital zihniyeti ve davranışları hakkında derinlemesine bilgi sağlamak amacıyla niteliksel analizler üzerinde yoğunlaşılmıştır.
İlgili Haberler
Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarına Büyük İlgi Devam Ediyor
“TeraNet” Projesiyle Uzay İletişiminde Yeni Bir Çağ Başlıyor
Teknoloji Devlerinin Elektrik Tüketimi Giderek Artıyor
Yapay Zeka Bilim İnsanı Geliştirildi
Üniversite-Sanayi İş Birliğiyle Dijital Okuryazarlık Güçleniyor
Türkiye’nin Uzay Macerası: TÜRKSAT Uyduları ve Gelecek Projeler