TÜBİTAK’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, kesintisiz iletişim için güneş panellerinden enerji sağlayacak.
Paylaşımda vurgulanan noktalardan biri, Türksat 6A’nın görev süresi boyunca sürekli enerji üretecek güneş panellerine sahip olacağı. Uydunun 7 gün 24 saat haberleşme hizmeti sunabilmesi için kesintisiz güce ihtiyaç duyduğu belirtilerek, güneşi takip eden panellerle enerji verimliliğinin artırıldığı ifade edildi.
Türksat 6A, her biri 10 metre uzunluğunda olan iki güneş paneli kanadına sahip olacak. Toplamda 37,6 metrekare alan kaplayacak bu paneller, GÖKTÜRK-2’nin güneş panellerinden tam 10 kat daha fazla güç üretebilecek kapasitede olacak. 9,2 kW’a kadar güç üretebilen sistem, 15 yıl boyunca uydunun enerji ihtiyacını karşılayabilecek.
Güneş panelleri, fırlatma sırasında zarar görmemeleri için katlanmış ve açılma mekanizmaları gerili olarak rokete yerleştirilecek. Uydu fırlatıcıdan ayrıldıktan sonra en kısa sürede paneller açılacak ve uydu güneşe yönlendirilecek. Bu süreçte, yerli uçuş bilgisayarındaki gelişmiş algoritmalar, güneş panellerini otonom olarak açacak ve yönlendirecek.
Bu adımın başarıyla tamamlanmasıyla Türksat 6A, görev süresince ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlayarak Türkiye’nin iletişim gücüne katkıda bulunacak.
İlgili Haberler
Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarına Büyük İlgi Devam Ediyor
“TeraNet” Projesiyle Uzay İletişiminde Yeni Bir Çağ Başlıyor
Teknoloji Devlerinin Elektrik Tüketimi Giderek Artıyor
Yapay Zeka Bilim İnsanı Geliştirildi
Üniversite-Sanayi İş Birliğiyle Dijital Okuryazarlık Güçleniyor
Türkiye’nin Uzay Macerası: TÜRKSAT Uyduları ve Gelecek Projeler