İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada, bilim insanları karıncaların ilginç davranışlarını inceledi. Araştırmacılar, iklimlendirilmiş bir odada tuttukları karıncaların davranışlarını yakından takip etti.
Uyluk kemiğinden yaralanan karıncaların bacağının, yuvadaki diğer karıncalar tarafından ısırılarak ampute edildiği gözlemlendi. Kaval kemiğinden yaralanan karıncalara ise ampütasyon uygulanmadığı belirtildi. 24 uyluk kemiğinden yaralanan karıncanın 21’ine ampütasyon yapıldığı rapor edildi.
Araştırmada, uyluk kemiğinden yaralanan ve ampütasyon uygulanmayan karıncaların öldüğü, tedavi uygulananların ise hayatta kaldığı görüldü. Uyluk kemiğinden yaralanan karıncalarda yuva arkadaşları tarafından ampütasyon uygulama oranının %76 olduğu tespit edildi. Kaval kemiğinden yaralanan karıncalarda ise hiçbir ampütasyon işlemi gerçekleşmedi.
Araştırmada, karıncaların yara türünü ayırt edebildiği ve tedavilerini buna göre uyarlayabildiği ortaya çıktı. Bu çalışma, insanlar dışındaki bir canlıda enfekte bireyleri tedavi etmek için ampütasyon uygulanmasının ilk örneği olarak kayda geçti. Araştırma sonuçları, “Current Biology” dergisinde yayımlandı.
İlgili Haberler
Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarına Büyük İlgi Devam Ediyor
“TeraNet” Projesiyle Uzay İletişiminde Yeni Bir Çağ Başlıyor
Teknoloji Devlerinin Elektrik Tüketimi Giderek Artıyor
Yapay Zeka Bilim İnsanı Geliştirildi
Üniversite-Sanayi İş Birliğiyle Dijital Okuryazarlık Güçleniyor
Türkiye’nin Uzay Macerası: TÜRKSAT Uyduları ve Gelecek Projeler