SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Atatürk Haber

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » Magazin » Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Tarihi Keşif: Kilise Kazıları

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Tarihi Keşif: Kilise Kazıları

Yayınlanma:
ABONE OL
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Tarihi Keşif: Kilise Kazıları

Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran’daki Kilise Kazıları Hakkında Detayları Paylaştı

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, bu dönemde Harran’daki alanda bulunan kilise yapısı üzerinde yoğunlaştıklarını belirtti. Kilisenin önemine dair önemli detaylar verdi.

“Çok Büyük Ebatlı Bir Kilise”

Prof. Dr. Önal, kilisenin Harran Ulu Camisi’nin 200 metre kuzeyinde yer aldığını belirtti. Kilisenin büyüklüğüne dikkat çeken Önal, “Kilisenin bir bölümünü kazdık, çok büyük ebatlı bir kilise. Bazilika planlı olan kilisede, sütun başlıklarında akantüs denilen kenger yapraklı kabartmalı süslemeler bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Önal, kazı çalışmaları sırasında kilisenin kuzey nefini ve revakasını bulduklarını aktararak, “Kilisenin tamamı, apsisiyle beraber, kazılar ilerledikçe gün yüzüne çıkacak.” dedi.

5. Yüzyıla Tarihlendirildi

Prof. Dr. Önal, kilisenin 5. yüzyıla tarihlendiğini belirterek, “Güneydoğu’nun en büyük katedral düzeyinde bir kilisesi. Doğu Roma dönemine ait olan kilisenin tabanında mozaiklerin bulunduğunu gözlemledik.” ifadelerini kullandı.

“Deprem İzini Gördük”

Önal, kilisenin tarihinde Moğol istilasının ve doğal afetlerin etkili olduğunu belirterek, “Kilisede yaptığımız çalışmalarda Moğollar tarafından yağmalandığını ve sonrasında deprem izlerine rastladık. Kilisenin duvarlarında açıkça deprem izlerini görebiliyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

İlgili Haberler