Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre, alkol ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle her yıl dünya genelinde 3 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Rapora göre, bu ölümlerin çoğunluğu erkeklerden oluşuyor.
2019 verilerine dayanan rapora göre, yılda 2,6 milyon kişinin alkol tüketimi nedeniyle yaşamını yitirdiği ve bunun tüm ölümlerin yüzde 4,7’sine denk geldiği açıklandı. Aynı dönemde psikoaktif uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ise 0,6 milyon ölüm gerçekleştiği belirtildi. Özellikle erkeklerde alkol kaynaklı 2 milyon, uyuşturucuya bağlı ise 0,4 milyon ölüm yaşandığı vurgulandı.
Raporda dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin alkol ve uyuşturucu kullanımı kaynaklı rahatsızlıklarla mücadele ettiği belirtildi. Bu kişiler arasında 209 milyonunun alkol bağımlısı olduğu bilgisi de yer aldı. Raporda, 2019’da alkol nedenli ölümlerin en yüksek seviyede olduğu ve bu ölümlerin Avrupa ve Afrika gibi bölgelerde daha sık görüldüğü ifade edildi.
DSÖ raporunda, alkol ve uyuşturucu kullanımının azaltılması ve madde kullanım bozuklukları için tedavi erişiminin iyileştirilmesi için küresel olarak acil önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Raporda, alkol ve uyuşturucuya bağlı ölümlerin önlenebilir olduğu ve bunun için farkındalık oluşturulması, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının eğitimi gibi adımların atılması gerektiği belirtildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus raporda, madde kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ve her yıl milyonlarca önlenebilir ölüme yol açtığını ifade etti. Ghebreyesus, daha sağlıklı ve eşitlikçi bir toplum için alkol tüketiminin azaltılması ve madde kullanım bozukluklarının tedavisinin erişilebilir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İlgili Haberler